De Europalezing in het kort

Het motto van de Europese Unie is ‘in verscheidenheid verenigd’, maar lang niet alle Europeanen merken iets van die eenheid. Neem bijvoorbeeld de Brexit; miljoenen Britten gebruikten het referendum om aan te geven dat ze zich willen afscheiden van de EU. En ook al is Europa een welvarend continent, toch weten extreemrechtse en populistische partijen veel stemmen te trekken. In Nederland, maar ook in EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland.

Slagen de EU en haar lidstaten er voldoende in om haar burgers bij elkaar te brengen? Is diversiteit nog wel een verbindende factor?

De Europese integratie is inmiddels vergevorderd, maar is er ook sprake van een Europese identiteit? Of botst dit met nationale gevoelens? Hoe zorgen de EU en haar lidstaten voor verbondenheid, ondanks verschillende ideeën over normen en waarden?

Caroline de Gruyter i, Europadeskundige en correspondent bij de NRC, en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer gaven in september 2017 hun visie op dit onderwerp tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing, georganiseerd in samenwerking met de Stichting Europalezing.

De Europalezing is een regelmatige terugkerende lezing over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief en wordt gehouden in Den Haag.

1.

Impuls geven aan publieke debat

Er is veel discussie over het concept 'Europa'. De Europese Unie is immers meer dan een financieel-economische samenwerking. De Europalezing wil een impuls geven aan het publieke debat over Europa en een breed en geïnteresseerd publiek betrekken bij huidige en toekomstige ontwikkelingen van de Europese Unie.

In 1993 sprak Jacques Attali i de eerste Europalezing uit. Sindsdien hebben vele inspirerende sprekers deze traditie voortgezet. Voorgaande sprekers waren bijvoorbeeld de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord Peter Carrington i, aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Richard Goldstone i, voormalig Ierse president Mary Robinson i, voormalig NAVO-secretaris Javier Solana i en de vaste voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy i.

2.

Achtergrond

De Europalezing is in 1992 ontstaan uit een initiatief van de Hogeschool van Utrecht en het Utrechts Nieuwsblad en werd in 2014 voor de vierde keer in Den Haag georganiseerd. Vanaf 2013 wordt met (financiële) ondersteuning van de Gemeente Den Haag en het Montesquieu Instituut de Europalezing mogelijk gemaakt. De stichting Europalezing draagt zorg voor de uitvoering.

3.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen via info@europelecture.com of telefonisch via 070-3630105. Vraag naar Liesbeth Weijs of Myriam van Dorp.