De Europalezing in het kort

Op maandag 13 juni 2016 vond de 14e editie van de Europalezing plaats. Directeur-generaal van UNESCO Irina Bokova sprak over het belang van het behoud van cultureel erfgoed in conflictgebieden. Welke rol kan en moet de Europese Unie spelen? Aansluitend reageerden de voorzitter van het Internationaal Strafhof Silvia Fernández de Gurmendi en archeoloog en onderzoeker Sada Mire op de lezing van mevr. Bokova. Mevr. Fernández de Gurmendi lichtte toe hoe de Europese en internationale gemeenschap het internationaal strafrecht kunnen inzetten om vernietiging van cultureel erfgoed tegen te gaan. Mevr. Mire ging in op het belang van behoud van cultureel erfgoed. 

De lezing werd gemodereerd door Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretaris-generaal van Europa Nostra. 

De Europalezing is een regelmatige terugkerende lezing over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief en wordt gehouden in Den Haag.

1.

Impuls geven aan publieke debat

Er is veel discussie over het concept 'Europa'. De Europese Unie is immers meer dan een financieel-economische samenwerking. De Europalezing wil een impuls geven aan het publieke debat over Europa en een breed en geïnteresseerd publiek betrekken bij huidige en toekomstige ontwikkelingen van de Europese Unie.

In 1993 sprak Jacques Attali  ide eerste Europalezing uit. Sindsdien hebben vele inspirerende sprekers deze traditie voortgezet. Voorgaande sprekers waren bijvoorbeeld de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord Peter Carrington i, aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Richard Goldstone i, voormalig Ierse president Mary Robinson i, voormalig NAVO-secretaris Javier Solana  ien de vaste voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy i.

2.

Achtergrond

De Europalezing is in 1992 ontstaan uit een initiatief van de Hogeschool van Utrecht en het Utrechts Nieuwsblad en werd in 2014 voor de vierde keer in Den Haag georganiseerd. Vanaf 2013 wordt met (financiële) ondersteuning van de Gemeente Den Haag en het Montesquieu Instituut de Europalezing mogelijk gemaakt. De stichting Europalezing draagt zorg voor de uitvoering.

3.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen via info@europalezing.nl of telefonisch via 070-3630105. Vraag naar Liesbeth Weijs of Myriam van Dorp.